Archív anyagok

Látogatás a német testvériskolánál Hohenmölsenben

A beszámoló megtekintéséhez kérem kattintson az alábbi linkre.
Beke Sára beszámolója megtekintéséhez kérem kattintson az alábbi linkre.
Néhány kép a látogatásról:

XVIII. Városi Diákgála

2015. január 23.
A beszámoló megtekintéséhez kérem kattintson az alábbi linkre.

Tíz csodálatos nap Kaliforniában

Göbölös Bence (13D) iskolánk tanulója egyetlen magyarországi nyertesként, 10 napos kaliforniai tanulmányúton vett részt augusztusban az Alcoa pályázatával. Az alábbi linkre kattintva olvashatja az út összefoglalóját!

Ünnepélyes Oklevélátadás a Bugát Pál Szakgimnázium és Szakközépiskolájában

Intézményünk csütörtökön tartotta a végzős ápolók és környezetvédelmi méréstechnikusok ünnepélyes oklevélátadását. Idén összesen 36 végzős kapott szakképesítést.
Az eseményről készült képek megtekinthetők lentebb.

Rendhagyó történelem óra a Bugátban

2014. február 5-én rendhagyó történelem óra keretében látogatott el iskolánkba Vargha Tamás a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, SZMJV parlamenti képviselője.

Az Osztrák Magyar Monarchia Szárazföldi és Légjáró csapatai címmel kiállítással egybekötött előadást hallhattak végzős diákjaink Gondos László hadtörténész, muzeológus előadásában.

Az eseményről készült képek megtekinthetők lentebb.

Vilisics ferenc előadása iskolánkban

Iskolánk vendége volt áprilisban Dr. Vilisics Ferenc biológus, aki egykor bugátos diákként végzett, intézményünk kémia-biológia tagozatos gimnáziumi osztályában.
A Helsinki Egyetemen oktató biológus iskolánk környezetvédelmis osztályainak tartott vetítéssel egybekötött előadást a városi ökológiáról.

A feol.hu cikke az eseményről:

Vilisics Ferenc biológus tartott gondolatébresztő előadást bugátos diákoknak. A kutató a városiasodásról, a városi környezetről és jelenlegi projektjéről, a zöldtetőkről, illetve a városban élő állatfajokról beszélt a tanulóknak.
A Bugát Pál középiskola termében egy szabad hely sem maradt. Diákok és tanárok töltötték meg a padokat, hogy végighallgassák az iskola egyik öregdiákját, Vilisics Ferencet, aki Helsinkiben végzett munkájáról beszélt a környezetvédelmet tanuló diákoknak.
- Szerencsés vagyok, mert a munkám egyben a hobbim is - vélekedett Ferenc, miközben az egyetemről, az általa bejárt útról beszélt, ami végül Helsinkibe vezette.
- A Pécsi Tudományegyetemen szereztem diplomát, majd munkát kaptam a Szent István Egyetem Állatorvostudományi Karán és az ott töltött idő alatt megszereztem a PhD fokozatot is környezettudományokból. Így lényegében kinyílt a világ előttem - mondta el a biológus, majd egy kicsit komolyabb vizekre evezve áttért a városiasodás kezdeti stádiumaira és a valószínűsített jövőre.
Megtudtuk, hogy becslések szerint 2005-re az emberiség többsége - először a történelem során - már városokban élt, és 2030-ra ez a szám Európában és Amerikában közelíthet a 100 százalékhoz.
Vilisics Ferenc biológus fő érdeklődési köre a városi területek élővilága,azonban a jövőben más témákba is szívesen beleásná magát.


Fotó: Lovász Lilla

A városok terjeszkedése az Egyesült Államokban például évente 2000 négyzetkilométert is bekebelezhet, de Németországban sem sokkal jobb a helyzet. Ennek pedig egyértelmű következménye a természet visszaszorulása. - A szakterületem a zoológia és ökológia. Itt jönnek be a képbe a zöldtetők, vagyis a növényzettel fedett tetők, amelyekkel jelenleg is foglalkozom. Ezek a lapos tetőkön kialakított zöldterületek lehetőséget adnak arra, hogy egy kis természetet csempésszünk a betonrengetegbe, ami nem csak esztétikusabbá teszi a környezetünket, de rendkívüli szolgálatokat is tesz. Záporok esetén megköti az esővizet, így csökken a városban az árvízveszély. A zöldtetők emellett remek szigetelőként funkcionálnak, ami nyáron hűt, télen fűt, ráadásul növelik a tető élettartamát is. A zöldtetőkön lévő/élő gerinctelen élőlényeket vizsgálom. Elsősorban azért, hogy megtudjuk, ezeknek a területeknek milyen hatása van a város élővilágára. Képesek-e részben kiváltani vagy pótolni a már elpusztított természetes élőhelyeket? - tette fel a kutatásának központi kérdését Ferenc. Egyes csapadékos országokban, mint Norvégia és Izland, a füves tetők ezeréves hagyománnyal rendelkeznek. Az új technológiák segítségével a kevésbé csapadékos területeken is lehetővé vált növényzet telepítése a tetőkre. Németország ebben élen jár, míg Finnországba és Magyarországra ez a trend még csak most kezd beszivárogni, pedig a szakértő szerint mindenhol hasznos lehetne a technika.
- Az a probléma elsősorban, hogy a zöldtető megvalósításához anyagi ráfordítások kellenek. A tetőszerkezet erőssége és az egyéni igények együtt szabják meg a lehetséges konstrukciót, amely mindenképpen pénzbe kerül. Noha a zöldtetők számos szolgáltatást nyújtanak és fenntartásuk minimális beavatkozást igényel csak, az épület megnövekedett költségei elrettenthetik az építkezőket - mondta el a kutató.

Sebestyén Lilla
feol.hu

Egészségügyi Pályaorientációs Nap

Intézményünkben 2013. február 12.-én 13 órai kezdettel pályaorintációs napot rendeztünk.

Az előadásokról készült fotók megteinthetőek a következő képre kattintva:


XVI. Városi Diákgála

Egymást váltották a tehetséges diákok pénteken, a XVI. Városi Diákgálán, a Művészetek Házában.

Tizenhatodik alkalommal rendezték meg pénteken a Városi Diákgálát. Az eseményen összesen háromszázhatvan gyermek lépett fel, különböző produkciókkal. Volt aki néptánctudását csillogtatta meg, mások szavalattal készültek, de olyan is akadt, aki egy komplett színművet adott elő. De az estélyt egy vonóskvartett és egy klarinétszóló is színesítette.
Zsűri nem volt, a közönség értékelte az előadásokat, a legtöbb esetben kitörő tapssal. A gálához kapcsolódóan egy rajzpályázatot is hirdettek, aminek eredményeit szintén a rendezvényen tették közzé. A műveket az estélyt követően kiállítják a Művészetek Házában, ahol bárki megcsodálhatja őket. A diákgálát hosszas előkészületek előzik meg és közel negyvenöt diák és rengeteg tanár kíséri és bonyolítja le.
Ahogy lezárul az idei évi, már elkezdjük szervezni a következőt, nincs megállás - magyarázza Kovács Mária, a Bugát Pál középiskola tanára és a diákgála főszervezője. - Nagy örömmel fogadjuk, hogy évről évre több a vállalkozó kedvű diák, de sok a visszatérő fellépőnk is. 1998-ban azzal a céllal álmodtuk meg ezt a estélyt, hogy majd népszerűsítse az iskolát, közösséget építsen, de a fő szempont mindig is az volt, hogy a diákok megmutathassák, milyen tudás, készség birtokosai - mondta el Mária. - Ez az este azért is olyan nagyszerű, mert itt minden iskola képviseltetheti magát. Van hét éves fellépőnk, de olyan is akad, aki már betöltötte a huszonhetet, így az egész műsor végig érdekes és változatos tud maradni.

Sebestyén Lilla

A Diákgáláról készült fotók megtekintéséhez kattintson a képre:

Képek a Diákgáláról


Bugát Jótékonysági Est

A Bugát Pál Tagintézmény 12.A osztálya 2013. február 1-én Jótékonysági Estet szervezett az egyik bajbajutott osztálytársuk részére. Az est fellépői rendkívül színvonalas produkciókat adtak elő. A rendezvény főszervezője Márkus Kinga volt, aki nélkül nem jöhetett volna létre ez az esemény. A család számára nagy segítség volt.
Köszönjük minden fellépőnek és akik valamilyen módon támogatták a családot.

Juhász Tímea

A Jótékonysági Estről készült fotók megtekintéséhez kattintson a képre:

A Jótékonysági Est képei